lördag 14 augusti 2010

Vin, rabatter och ett visset staket

Utanför uterummet växer ett vin. Det växer in under taket så det är fullt med klasar där också. Jag har tunnat ur lite bland löven så solen ska kunna komma åt de fina bären, ute börjar de rodna lite lätt och inne har de fått mer färg förstås. Jag måste beskära vinet ganska hårt när jag ska måla uterummet och funderar på om det ska göras på hösten eller på våren. Åtminstone ska jag ta bort alla löv inne innan de vissnar så jag slipper städa bort dem när de fallit ner.


Det blev ett ordentligt omslag i vädret, väldigt varmt och en del sol. Egentligen inget arbetarväder men nu har jag segat i flera dagar under penicillinkuren så nu är jag på bettet igen och försöker göra lite nytta. Tar det lugnt och försiktigt, ingen hets. Jag gav mig på rabatterna närmast staketet igår och idag. Hittills har det sett väldigt risigt ut, på vissa ställen är det glest mellan plantorna och på andra ställen för tätt. Låga växter i bakkant och höga i framkant och alla dessa smultronplantor som breder ut sig ihop med ogräset. Så här ser det ut för det mesta:
...men när jag har mullvadat fram så ser det ut så här:Jag flyttade på en del växter, bl a hittade jag en riddarsporre inklämd mellan ett par flox, den har inte blommat i år, antagligen fick den ingen luft där den var. Hoppas den trivs bättre nu med lite mer space bredvid mina frösådda jätteverbenor. De fick komma i jorden idag efter allt för lång tid i för små krukor.
Senare när jag ska gräva nya land, kommer det behövas flyttas på fler plantor och nu är det förberett för dem.


Igår körde jag iväg en massa bråte som den tidigare ägaren hade i en stor "låda" bakom uterummet. Det var en blandning av virke som ingen blev glad av, jag räddade bara lite som jag ska använda som ramar till nästa rabatt. Återstår en del plåt som jag inte kan slänga i områdets container, det får jag köra till återvinningen nån dag. Jag funderar på att sätta jordärtsskockor på platsen som blev. Det är näst intill ingen sol där men de brukar växa lite var som. Jag får ta reda på om de ska sättas i höst eller till våren, bäst vore att hinna måla den sidan först.
Sen är det ju det där bedrövliga staketet, det har t o m börjat vissna på sïna ställen:) Jag har gjort en liten lägesanalys och så här får det bli: Jag tar bort allt utom stolparna ner i jorden, de går att slipa och måla om. Resten ska bytas. Troligtvis sätter jag dit tvärslåarna först eftersom det går att leva med dem tills spjälorna kommer upp. De två grindarna som ska behållas ser ut att ha en bra grund, det är bara spjälorna som behöver bytas där. Däremot blir det inget nytt staket alls längs med baksidan. Hallonhäcken och ligustern finns ju där så det känns onödigt. Om det ser knasigt ut får jag plantera något mer längs baksidan av uterummet som är helt utan växtlighet idag. Jag får se om det här händer i höst, troligtvis borttagandet men resten blir nog till våren.

3 kommentarer:

 1. Hej Lotta
  Skönt att du fått tillbaka gnistan =)
  Vindruvan-
  Du kan klippa i allt grönt nu men det som är vedartat ska du vänta med tills druvan "sover" i vinter, du kan klippa i det mellan dec-mars.
  Jordärtskockan-
  Har du fått tag på knölar?. Man kan plantera höst och vår. Övervintring gör man i jorden, och man kan flytta på dom på våren. Så du kan jordslå knölarna på en annan plats och flytta dom till platsen, då du har målat =)
  // Mari

  SvaraRadera
 2. Ja hjälp med staketet kan du ju få, dit upp når jag iaf:-)

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta. Har hunnit med bara en liten del av allt "ditt".... Jättefint, jätteinspirerande, mycket glädjande med din varma goa känsla....
  Hoppas många får en knuff framåt när de ser dina landvinningar. Hälsn: S. Greenhouse.

  SvaraRadera