söndag 23 maj 2010

Trädgårdsvandring

Idag åkte jag ut en stund efter jobbet och rensade lite mer ogräs i rabatterna och några fler maskrosor försvann ur gräsmattan. Nu är jag nere på minimaskrosorna men det känns bra att hålla efter dem. Alla tulpaner fick sina blommor bortklippta, de sjunger på sista versen och jag tycker det ser så skräpigt ut när de börjar släppa kronbladen. En hel blå Ikeakasse blev det.

Uterummet agerar just nu växthus, jag har rullat upp bambujalusierna och de gånger jag är på plats lyfter jag ut plantorna så de ska bli vana vid solljuset IRL. Det är fyra squashplantor, några luktärtor, rosa Isop och en blomma som heter Spanska Jungfrun. Eftersom jag inte är på plats varje dag så är jag lite orolig för att det ska torka i krukorna så jag övervattnar nog men hellre det.


Sist jag var på plats tog jag den här bilden på trädgårdslanden, på nästa bild ser man hur mycket det vuxit på bara ett par dagar. Som tur är har jag inte hittat en enda snigel, varken idag eller sist jag var här. Skönt...




Jag gallrade ytterligare en gång i rädisraden och de jag drog upp var redan så här "stora"!



I höstas sådde jag ju en massa perenner och de har stått ute under snön i vinter. Tyvärr hade jag ingen penna med mig då så jag kunde inte märka upp krukorna med vad som var vad. Det är inte mycket som kommit upp och jag vet fortfarande inte riktigt vad som är vad heller. På balkongen hemma har det kommit upp några Jätteverbenor som hittills är pytteverbenor och var så här nära (måttar mellan tummen och pekfingret) att åka i soptunnan eftersom de inte grott på hela vintern, trots att de stått så länge i kylskåpet som det stod i odlingsanvisningen och sen i rumstemperatur, men nu har det åtminstone kommit upp fyra stycken.
I krukorna på kolonin ser jag att det kommer upp tre Myskmadror (de till vänster på bilden) och resten får bli överaskningar. Jag har också ett helt tråg fullt med Fingerborgsblommor som nog gärna vill bli omskolade snart.




Vinet har vaknat till liv, både på väggen utanför uterummet men särskilt de rankor som letar sig in under uterumstaket. Det blir jättefint när det blir grönt där under trots att jag antagligen inte har beskurit dem rätt men jag är ju ingen vinproducent, mest vinkonsument...




I hörnet av trädgården, bredvid rabarbern, växer en Dillpion ihop med en lökväxt som jag inte har namnet på. De kompar varandra så otroligt bra, man kan stå länge och se på hur de riktigt gillar varandra. Tittar man för länge blir man nästan generad och måste gå därifrån lite. Synd att jag bara hade med mobilen idag, färgerna blir inte så bra med den.



På flera platser finns den här växten som jag inte alls känner igen. Jag har sett den hos andra kolonister och är nyfiken på vad det kan vara. Snart vet jag, förhoppningsvis blommar den väl senare så jag kan ta reda på vad det är. Ingen som kan ge mig ett tips annars? Bladen är ca 5-7 cm långa och lite grön/grå i nyansen och den verkar vara lättodlad och lättdelad.



2 kommentarer:

  1. den har jag oxå, heter nåt på b – typ bergenia fast inte och har lila blommor som inte är så fina tycker jag, däremot gillar jag bladen väldigt mycket – passar väldigt bra i buketter.

    SvaraRadera
  2. nu har jag kommit på det: betonika eller praktbetonika heter dom på bilden längst ner.

    SvaraRadera