måndag 18 juli 2011

Tjocka släkten

Lagerbjelkes släktsköld

En skoj sak jag har gjort på semestern är att släktforska. Det är vuxenpoäng på den så det fyller upp den kvoten för en tid framöver. Jag visste att vi härstammar från adlig släkt på min mammas sida men det var kul att se mer i detalj hur det sett ut. Jag registrerade mig på en sida som heter http://www.ancestry.se/ och där får man tillgång till diverse dokument. Om en släkt har blivit forskad om så är det ganska lätt, bara att klicka i när man får tips och vara lite kritisk och använda sitt sunda förnuft, det är en del svenskättade amerikaner som forskat och inte har så bra koll på geografin så man får vara lite detektiv ändå ibland. Sen kunde jag Googla på många eftersom de var lite halvkända och få reda lite mer om hur de egentligen hade det.

Det jag fick reda på är att min äldsta anfader jag kan hitta (mormors farfars farfars farfars farfar) var Benedictus Fistulator som föddes 1600 i Skottland och kom till Göteborg i början av 1600-talet. Han var fältskär och en i raden av åtskilliga militärer av stigande rang, ända ner till min mammas morfar. Fistulator är väl inte direkt ett vackert namn, betyder böldbehandlare eller pipblåsare beroende på vem man ska tro på. Med tanke på att han både var skotte och fältskär så kanske det betyder båda. Ett av Benedictus barnbarn blev adlad till Lagerbjelke, Lagerbjelkarna gifte sig sen med annat fint folk; bl a Laurin och Lood. De lämnade snart Göteborg och sen höll sig mina släktingar på olika platser i Småland; Hjortsberga, Ljungby, Agunnaryd och Södra Ljunga bl a. Namnet Lagerbjelke levde kvar till min mammas morfar som blev indelt soldat och fick ta namnet Lindow.

Men det är klart, när de hade så många barn som upp till 16-18 stycken i vissa generationer så kan vem som helst förstå att förmögenheterna lakats ur innan de kom till mig i släktträdet.
Som t ex Carl Henrik Lagerbjelke, en av alla dessa syskon på 1700-talet (mormors farfars farfar). Så här beskrivs hans senare dagar enligt mantalsskrivningarna från Ljungby kompani:

"Levde som ogift avskedad utfattig 1814 i Kränkeboda. Levde som ogift avskedad utfattig 1815 Lidhult. Levde som gift avskedad utfattig och sjuklig 1817 i Lidhult."
Ingen måtta på eländet, inte nog med att han var avskedad, utfattig och sjuklig, han blev gift på slutet också. Stackarn...
Ja, sen gjorde några av mina släktingar som alla andras släktningar, några drog till Amerikat och där var det svårt att säga Lagerbjelke, det var lättare med Jonsson så sen var det namnet ett minne blott för min del av trädet.

Nåja, vad är väl en bal på slottet...Maria Fistulator, 1636 - 1717, dotter till Benedictus Fistulator och Catalina Josten.


Min mormors farfars farfars farfars faster.


Jag tror jag ärvt hennes ögonbryn, mina växer också ihop på mitten om jag inte håller efter dem...


2 kommentarer:

 1. Hej!

  Tyckte det va lite kul att du har/hade släktingar i Agunnaryd av alla platser.

  K

  SvaraRadera
 2. Hej. Via Laurin och Lood hittar du anor långt tillbaka i tidig medeltid och t o m vikingatid. Carl Gustaf Lagerbielkes dotter Sofia Magdalena är min ana och gör dig till min farmors sjumänning.

  Hälsningar
  Simon

  SvaraRadera